Vad behöver du veta om skateboards ?

Allt du behöver veta om skateboard och lite till kan du läsa om på dessa sidor.

Billiga skateboards, de som vi säljer går naturligtvis inte att jämföra med skateboards som leksakshandeln eller sportaffären säljer. Deras må se ut som en skateboard, men brädan är ofta stum ( ingen pop ) och tung för de är inte tillverkade i Kanada-lönn utan Kinesisk björk eller Kinesisk lönn, och har den ingen pop så blir det inga trick ! Truckarna svänger inte som de skall för de har fel vinklar och material, de går mest rakt fram osv. Vi säljer alla storlekar på skateboards från barn till junior och vuxna bara topp kvalitet ! 

Top12 säljer bara riktiga skateprylar som garanterat fungerar och kommer att utveckla din åkning. Alla skateboards Top12 säljer är tillverkade av Kanadensisk lönn och vanligast är att den är limmad i 7 lager. Såkallade NoBrands / Blanks eller miniloggo brädor tillverkas ofta på samma fabrik som tillverkar pro modeller. Vill du inte betala en massa extra till ett visst varumärke eller en viss åkare så är det dessa brädor som du skall välja.

 Skateboard brädans bredd / längd / form / material.

Hur du skall välja rätt.

1. Bredd och form på en skateboard är i mångt en smaksak, men vissa saker kan du tänka på, små fötter typ 35 - 40 i skostorlek bör välja en smalare bräda typ 7,0 tum - 7,5 i bredd. Normalbredd för street är annars 7,5 - 7,8 tum. Har du 45 eller större i skor skall du inte välja smalare än 7,8 annars blir det onödigt jobbigt att landa rätt på brädan. 8.25 - 9 i bredd används mest av ramp- och poolåkare.( Det som kallas " Old School ". )

 Skateboard längd och bredd hör ihop, så en smal skateboard är alltid lite kortare än en bred. Nosen på en skateboard är alltid lite större och högre än tailen, även om skillnaden kan vara marginell. Mycket eller lite konkaviteter är en smaksak och vanesak. Har man börjat åka skateboard på en form så brukar man tycka att just den är bäst och därför gör man klokt i att fortsätta åka på just den formen, så känner man igen sig direkt när man bytt till en ny fräsch bräda med bästa popen.

En ny skateboard har bästa popen. En skateboard som är hårt körd och hårt sliten i nos och tail har inte kvar samma pop som när den var ny. Limningarna har släppt och träet har tagit åt sig fukt, den blir som en död fisk, omöjlig att gör trick på.

Du kan spara en hel del pengar på att inte välja en " pro model " visst är de snyggare med all cool grafik, visst är det ännu coolare att ha samma bräda som ett proffs men de tillverkas ofta på samma fabrik och i samma material som så kallade " blanks " eller " minilogo ", alltså brädor utan grafik och utan Royalty till proåkare.

Våra egna nobrand skateboards är kall-limmade. Det går mycket fortare att varm-limma men vid tester i vatten släpper limningen i en varm-limmad efter 3 timmar och en kall-limmad efter 3 dagar !

Det finns även varianter där man ersätter något eller några lager av trä mot glasfiber eller kolfiber, detta gör man för att spara på vikt och ge mer pop och livslängd, t.ex. Fiberlight.Skateboard griptejp

På en skateboard monterar man en gripptejp ( en typ av sandpapper med häftämne på baksidan) för att du skall få max kontroll / kontakt på brädan. Här finns det olika kvaliteter. Kornigheten skall vara ganska grov och häftämnet skall vara starkt och segt.

Är kornigheten borta så är det dags att ta av det gamla gripetejpen och montera en ny. Oftast går det enkelt om man petar upp en flik och sen drar långsamt mod sig. Men ibland får man ta fram hårfönen och värma upp den gamla tejpen. Glöm inte att ta på handskar för den blir varm.

Det finns genomskinlig och mönstrad griptejp men vanligast är SVART.

 

Vi har billig frakt - från 49 kr! beroende på vilken betalningsform du väljer.