Skateboard truckar

Truckar av kända märken svänger bättre och här är det absolut lönt att investera lite extra. Märken som Independent, Thunder, Venture, Orion har varit med länge. Nyare märken är Royal, Tensor, Element, Krux, Destructo, Theeve. Truckar varar länge och när brädan är slut flyttar du bara över truckar och hjul till en ny bräda.

Själva materialet och tillverkningen är oftast den samma gjuten aluminium i speciella legeringar. Men det finns ännu lättare material som Magnesium. Geometerin altså vinkarna på basplattan och hangern är så gott som identiska. Där det kan skilja mest är valet av bushings olika material ger olika rebounce. Kingpin är den axeln som man bultar ihop truckens delar med och på den sitter bussningarna (DohDohs) som tillsammans med rätt vinklar i trucken ger den fina svängen. Axeln som går igenom hangern och där hjulen med kullagren monteras är tillverkad i syrafast stål. Alla mått och montage är i tum mått då det är en Amerikansk produkt.

Klart att om man inte är stor och väger mycket så är det jobbigt att ha en fläskig truck, vikt har betydelse då allt skall upp i luften. Å andra sidan, om du är fullvuxen och grindar hårt måste du ha en truck som har mycket yta att grinda.