Vilka skateboardhjul är bäst ?

Skateboard-hjul är gjutna i Urethane men det finns en hel del olika blandningar som avgör hur åk egenskaperna blir. Skillnaden mellan billiga hjul och dyra hjul är mängden urethane som är inblandad i materialet fyller man ut med mer plast så försvinner en del av livslängden och åkegenskaperna. Utrethan råmaterial är gul / brun i färgen så i princip alla hjul är färgade vita som svarta och allt däremellan. Så att påstå att vita hjul håller längre stämmer inte. Det är mängden och sorten pigment som avgör detta.

De flesta hjulen är väldigt hårda till en skateboard nämnligen 96a -100a. Detta är oftast mest optimalt när man vill utföra trix eller åka på betongytor. Sen finns det förstås mjukare 88a till 95a skateboard-hjul och de är mer lämpade för att ta sig fram på ojämna ytor så som gammal asfalt eller områden där de kan finnas lite smågrus då de tar sig över detta betydligt enklare. 

Skateboard-hjulens hårdhet mäts ut i en A-skala och en B-skala.  Detta beror på att A skalan inte räckte till när utvecklingen gick framåt. Idag kan man tillverka hårdare hjul än 100a så en del klämde till med 101a och ännu mer men det stämmer inte riktigt för A skalan går bara till 100a. Därför har idag flera tillverkare kompletterat med en B skala se nedan.

Hårdhet runt: 74a-87a,

Detta är ungefär så mjukt en skateboard hjul kan gå och då upplevs det väldigt mycket som ett longboard hjul, så fungerar bra om man mer tänkt sig sin bräda som en transport bräda som tar sig fram på alla ytor, ojämna och jämna. 

Hårdhet runt: 88a-95a,

Är väldigt skönt för en street-åkare som gillar att göra mer trix längst med vägen. Här får man ett par hjul som inte väger för mycket men ändå tar sig fram på alla ojämnheter utan konstigheter. 

Hårdhet runt: 96a-99a,

Detta är nog den vanligaste hårdheten på ett par skateboard-hjul och fungerar mest "all-around" av hårdheterna vare sig du är sugen på street eller park åkning. Denna hårdheten blir dock lite skönare på jämn mark som en betongyta eller lite nyare asfalt. 

Hårdhet runt: 101A+ (B-skala) 

När hjulen blir hårdare än 99A så går de över till B-skalan, så när det står B-skala på hjulen så vet man direkt att de är väldigt hårda. B-skalan är ungefär 20 enheter hårdare än A-skalan, så hjulen burkar ungefär kunna se ut såhär, 84B, vilket hade motsvarat 104A (84+20=104A). Såhär hårda hjul lämpar sig bäst för hårt underlag så som betongytor. 

Vilken diameter och form passar dig bäst ?

Vanligast för street är 50 - 54 mm i diameter. Smalare hjul till street och bredare hjul till ramper och bowl. 55 - 60 mm skateboard hjul är vanligast i ramper och bowl då de ger mer fart och grepp. Vill du glida runt på stan utan att plocka upp brädan så fort asfalten blir dålig, full av skarvar eller en massa vårgrus så skall du testa mjukare hjul, dessa är bara ca. 84a-94a i hårdhet och det känns som att åka longboard, men du kan fortfarande tricka som vanligt. Tyst och skön dämpning blir det.

Vita hjul bättre eller starkare än färgade ?

Nej det är bara en myt. Utrethane är gul / brunt som råmaterial så alla hjul är infärgade även vita. Andelen pigment inblandat i urethanet är så litet så det påverkar varken hållbarhet eller åkegenskaper. Däremot har dyrare och bättre hjul högre andel urethane i sig och detta ger "flatspotfria" hjul med längre livslängd. De billigare hjulen har en större andel billigare plast inblandad.