Skateboard kullager

Skateboard-kullager ger fart och bra fart är en förutsättning för bra åkning. Precisionen i lagren mäts i ABEC, högre siffra har högre precision och rullar fortare. Men det var SKF, (som uppfann den moderna kullagret), som intruducerade abec som mätmetod med abec1 till abec5 för kullager där 5 var bäst, SKF har lämnat denna mätmetod bakom sig, för att marknaden ( främst Kineser ) har velat visa att dom har ett ännu bättre kullager genom att skriva abec7 eller abec9 på sina kullager.
Det viktigaste är materialets hårdhet i stålet, se upp för kullager med hållare i mässing eller Delrin (plast) dessa är för mjuka och tar fort slut. Välj bara med stål och helst Svenskt stål, de små kulorna i lagret äter fort upp ett spår i ett mjukt material och sen blir det glapp och dålig rull så ett kullager som var abec5 men tillverkad i dåligt stål blir fort en abec1.

Så det är inte riktigt så enkelt då det finns många olika abec5 kullager, skillnaden är i materialval och det syns inte i abec. SKF har det bästa stålet och den högsta precisionen vid tillverkning och är klart bättre en en Kina tillverkad abec5 kullager. Swiss är en beteckning på dessa bättre kullager som är anpassade för att tåla mer och ge max rull i de hastigheter som en skejtboardåkare kör.
De snabbaste kullagren har Keramiska kulor för dessa har ännu bättre yta och hårdhet.