Här får du lite tips hur du själv kan sköta om belaget och stålkanterna på din bräda eller på dina skidor. Bor du i skåne och vill ha hjälp så har vi en fullservice verkstad som fixar allt åt dig !

Sidokanten.
Du behöver en kantfil med handtag. Placera den breda plaststödet mot belaget och dra långa svepande drag från nose till tail. Upprepa tills sidokanten är jämn vass och fin. Vässa inte för mycket längst fram och längst bak, låt dom 5 - 10 cm vara lite rundare och du kan med fördel ta bort den skärpan med ett bryne eller diamantgummi.  Det är endast sidokanten som du kan fila med en sådan kantfil som har ett handtag. Det finns oftast två vinklar att välja på 88 och 90 grader (står på den sidan man väljer), vill du ha ännu vassare använd 88 grader sidan. Från fabriken levereras 90 grader. Även själva filen brukar ha två sidor en grov och en fin. Börja med den grova och avsluta med den fina. Behöver stålkanten slipas på undersidan så har du nog en del jack även i belaget och då bör du lämna in den och få repor lagade och  belaget planslipad samt också få stålkanten hängd 1 - 3 grader på undersidan. Man hänger kanten för att den inte skall styra och hugga när du vill att den skall gå rakt fram, t.ex. på en transportsträcka. Dom ofrivilliga huggen kan lätt orsaka en vurpa med skador som följd och det vill man ju undvika.

Kantfil

(Dakine Edge File)

När du köper en ny bräda eller ett par skidor så är de vallade från fabrik, men redan efter några dagars åkning ( beroende på förhållandena ) börjar vallningen försvinna och belagets porer blottas och börjar torka ut. Då är det dax att lägga på ny valla. Friåkare vallar egentligen inte för fart utan för sväng. En bräda eller skida som är vallad svänger mycket lättare, känslan av en superlättsvängd snowboard eller skidor betyder allt för din åkning. Du blir mer exakt i dina skär, du blir inte lika trött i benen och allt blir roligare !

Hertel wax

( Hertel all temp. wax)

Att valla belaget är det viktigaste du gör för din utrustning och din åkning, oavsett om det är snowboard, alpinskidor, längdåkningsskidor eller snowskate.

Det finns många och lite olika anledningar att valla beroende på vad det är du åker, snowboard, alpinskidor, längdåkningsskidor eller snowskate, men för alla är det helt avgörande med vallning för att du skall åka så bra som möjligt.

När det gäller utförsåkning för nöjes skull, är det inte i första hand för hastighet man vallar ( även om det är kul att glida ifrån polarna på transporsträckorna ) .

P-tex (plast) belag glider oftast bra mot snö speciellt kring 0 grader. Men snön och temperaturen varierar väldigt mycket från toppen till dalen och från morgon till kväll. Man märker otroligt stora skillnader i åkningen och då framför allt i svängen. Brädan / Skidan kan bli riktigt trög i sväng och då måste du jobba hårdare och du blir fortare trött. Du märker också hur brädan / skidan kan suga fast när du åker mellan olika typer av snö och då är det inte ovanligt med en ofrivillig vurpa och i värsta fall med skador som följd. Allt detta vill du slippa och det gör du genom att valla åkytan ofta.

Dakine scraper

( DaKine sickel )

 

Hur du vallar.

Ta ett vallajärn, eller ett strykjärn (ej ångstrykjärn ) smält ut vallan på belaget så det blir jämt och tunnt. Vallan får inte börja ryka då är järnet för varmt. Stanna aldrig upp med järnet håll den hela tiden i rörelse så du inte bränner belaget. Låt svalna ca 5 minuter och sen sickla av med en plast skrapa, typ en is-skrapa som man har till bilfönster. Polera med borste eller polerduk för struktur ( struktur är microskåpiskt små repor / ojämnheter i vaxet som ger utrymme för vattenfilmen som skall passera när du åker, rätt struktur får du om du polerar belaget från nos till tail )  och sen är det klart.

Här gäller det att mätta belaget så porerna täpps igen och att sickla bort allt överflöd och avsluta med att polera upp ytan med en struktur, så du får en perfekt åkyta.

Tips, när säsongen är över är det bra att valla in belaget och stålkanten så den inte torkar ut och rostar. Lika tunnt som vanligt men du behöver inte sickla bort överflödet nu. Innan den nya säsongen börjar, värmer du vallan på belaget åter med vallajärnet och låter vaxet svalna ca 5 minuter, sen sicklar du av överflödet som vanligt och avslutar med en polering.

Allt detta och lite till kan vi naturligtvis även fixa åt dig i vår verkstad, om du bor i Skåne. Vi har skidserive och snowboardservice, skidslipning och vallning.

Vola Valla Järn

( Vola vallajärn )