Alva skateboard komplett

Var skall du köpa skateboard ? Bästa skateboard butiken med störst utbud och till bästa pris hittar du i Skåne 15 minuter norr om Malmö. Top12 sedan 1990 både fysisk butik och online.

Hur väljer man rätt komplett skateboard ?

Vad är det för skillnad på kompletta skateboards ?

Vilken kompletta skateboard passar min åkning bäst ?

Tre huvudklasser av kompletta skateboards för olika åkning gör ditt val enkelt oavsett om det är en skateboard till killar, tjejer, barn eller vuxna vi säljer alla kategorier både online och i vår butik i Borgeby. Garanterat bästa pris och service.

A. Street / trick kompletta skateboards är smalare brädor ca 7,5 tum breda för dom yngre med mindre fötter och ända ner till 6,75 tum breda för barn. Större fötter kräver bredare brädor från ca 7,75 tum till 10 tum breda.

B. Allround kompletta skateboards som passar både street / trick och miniramper och pool är ca 8,0 tum breda

C. Ramp och bowl kompletta skateboards är ca 8,5 tum till 10 tum breda.

Powell oldschool skateboard

Powell Peralta Old school skateboard komplett.

Billiga kompletta skateboards finns det massor av, de som vi säljer går naturligtvis inte att jämföra med kompletta skateboards som leksakshandeln eller sportaffären säljer. Deras må se ut som en skateboard, men brädan är ofta stum ( ingen pop ) och tung för de är inte tillverkade i Kanada-lönn utan Kinesisk björk eller Kinesisk lönn, och har den ingen pop så blir det inga trick ! Truckarna svänger inte som de skall för de har fel vinklar och material, de går mest rakt fram osv. Vi säljer alla storlekar på skateboards från barn till junior och vuxna bara topp kvalitet ! 

Top12 säljer bara riktiga kompletta skateboards som garanterat fungerar och kommer att utveckla samt underlätta för din åkning. Alla kompletta skateboards Top12 säljer är tillverkade av Kanadensisk lönn och vanligast är att den är limmad i 7 lager. Så kallade NoBrands / Blanks eller minilogo brädor tillverkas ofta på samma fabrik som tillverkar pro modeller. Vill du inte betala en massa extra till ett visst varumärke eller en viss åkare så är det dessa brädor som du skall välja.

1. Är detta din första kompletta bräda så skall du först och främst välja en bredd som passar din skostorlek och den typ av åkning du tänker utöva. De mista åkarna väljer en 6,75 - 7,25 tum bred deck (brädan) detta i första hand för att brädan väger lite mindre, för den kommer att bäras lite ibland också. Hjul, truckar med bushings är då anpassade till en lättare åkare. Det är helt avgörande att brädan svänger lätt. Hemligheten är att bushings måste vara mjuka ( soft) till lätta åkare och är det på dessa Noname truckar.

Det man kan vilja uppgradera på en komplett skateboard eller rättare sagt komplettera med är mjukare hjul.
En del vill lära sig trick, då gäller de hjul som sitter på 99a. 
Andra vill glida runt och cruisa / köra slalom då vill man gärna ha mjuka hjul typ 78a i hårdhet.
Det kan man komplettera med när man vet vad åkaren tycker är roligast.

2. Är du ute efter att lära dig att flippa och tricka en skateboard då är det lättare med en skateboard som väger mindre. Välj då en som är lite smalare 7,5 - 7,8 tum kan vara lagom beroende på om du har mindre eller större skostorlek. Hjuel för street brukar vara i storlek 50 - 55 mm stora.

3. Skall du köra miniramper, pool , bowl eller till och med stora vertramper så är det stor bräda som gäller. 8 - 9,5 tum breda är vanligast. Mer yta att landa på och passar dom bredare högre truckarna och större hjulen.

Skateboard komplett Blind

Blind komplett skateboard new school.

Vad skall man kika på för att veta om en komplett skateboard är bra?

1. Enklast är ju att välja äkta Amerikanska varumärken såsom Almost, Birdhouse ,Girl osv. Märken med duktiga teamåkare som inte skulle låna ut sitt namn till något som inte är av högsta kvalitet. Enda nackdelen att gå den vägen är priset, det blir dyrt.

2. Är det din första skateboard och du vill spara pengar så kan du i alla fall kontrollera att truckens hanger går att trycka ner mot decket så du får en sväng  speciellt viktigt är det för junior med lätt kroppsvikt när de skall välja sin kompletta skateboard, kan du inte trycka ner hjulet mot brädan skall du inte köpa den.

3. Decket - brädan skall ha pop alltså svara när du pressar ner din kroppsvikt mot brädans tail eller nos. Brädan skall svara genom att återgå till sin ursprungliga form direkt. En komplett skateboard är tillverkad i sandwish konstruktion oftast 7 vaneer som limmas samma med trälim eller med epoxylim. De vi säljer är byggda i Kanadensisk lönn som är ger den lättaste och den med mest pop. Att den är tillverkad i Kanadensisk lönn är avgörande för både vikten och hur snabbt den svarar (pop). Detta är naturligt vis svårt att testa för en som inte kan göra en ”ollie” så är får man lita på tillverkaren, men står det inte Kanadensisk lönn skall du inte köpa den. Många nybörjare ger upp skateboard åkningen bara för att de fick en kass komplett skateboard bräda med kassa truckar och dåliga kullager samt hjul. 

4. Kullagren på en komplett skateboard skall helst vara dubbelkapslade med gummipackning på båda sidor så tränger mindre smuts och fukt in i lagret. Speciellt viktigt på billigare kullager då dessa alltid har mjukare stål i ringarna och ändå nöts ner fortare än dyra kullager. Kullager är ju lätta att byta när de är slut glappar och väsnas. Alla kullager billiga som dyra har en inkörningsperiod på ett par timmar innan de rullar maximalt.

5. Skateboard hjul som är billigare har alltid en större inblandning av plast då urethane är ett dyrare material men hjul i enbart billig plast är inte lämpligt då de har inget grepp.

Tänk på att en komplett skateboard behöver justeras med jämna mellanrum, skruvar och muttrar behöver dras åt och de är inte anpassade till våra verktyg i millimeter mått utan Amerkanska tum  därför rekommenderar vi en T-tool verktyg som är lätt att ha med och passar alla skruvar och muttrar.

På länkarna nedan får du en mer detaljerad information om varje komponent på en komplett skateboard.

Skateboard Bräda

Skateboard Kullager

Skateboard Hjul

Skateboard truckar

Skateboard underhåll