Vilken longboard skall jag köpa ? 

Top12 säljer inga "billiga nybörjar brädor" men det betyder inte att du inte kan köpa en billig longboard från Top12, för vi bygger själva ihop med de delar som vi har testat fram, byggda efter våra specifikationer så du får maximalt värde och åkegenskaper för dina pengar. Här följer några enkla goda råd att tänka på vid köp.

Om du skall köpa en komplett longboard är det bra att fundera lite på vilken typ av åkning som du kommer att använda din longboard till.

1. Som transport på cykelbanor och mindre vägar och till och med lite downhill och större backar. Då är det bra om du väljer en stabilare och lite styvare bräda för den är lättare att pusha fart med och håller sin form även när du pushar upp farten. Det finns sandwish konstruktioner med tjockare och fler lager av lönn och tynnare brädor med lönn och glasfiber respektive kolfiber för att bygga upp styvheten. Dessa styvare brädor passar alla storlekar och kroppsvikter och här låter man trucken och bushings ge den rätta svängen. Hjulen skall gärna vara lite större typ 70 - 85 mm, då större hjul ger högre toppfart och behöver pushas mindre för att bibehålla farten, bra om du tänker åka längre sträckor. Rund LIP på hjul underlättar om du vill bromsa med hjulen (slides). Vanlig storlek är 32 - 55 tum lång deck.

Storleken på decket har störst betydelse när du skall bära brädan eller om du vill dansa runt på brädan (boardwalking).

2. Som carving / slalombräda för att pumpa fart med en flexigare bräda och mjukare bushings kan du med fördel välja en mjuk bräda som svarar snabbt när du trycker till i svängen för att bibehålla farten och gör snäva svängar, samt mjukare bushings ca. 80a i hårdehet men det hör även ihop med din kroppsvikt så en lättare åkare har mjukare bushings och en tyngre åkare har styvare bushings. Här kan det vara bättre med mindre hjul ca 60 - 65 mm och gärna med vass LIP (kanten som ger grepp). Decket kan vara allt från 22 tum till 38 tum lång.

På de andra länkarna får du mer utförlig information om de olika delarna av en longboard.