Vilken longboard skall jag köpa ? 

Det finns en rad olika "longboards" vanliga storlekar är allt mellan 32 tum och 55 tum i längd. Vilken du skall välja är lite beroende på vilken typ av åkning du tänker använda den till. Är det "carving" / slalom är de kortare brädorna att föredra de är rappare i svängen. ( Renodlade slalom brädor kan vara ännu kortare och kallas då carvingbrädor. ) Skall du använda din longboard i huvudsak till transport (istället för att cykla ) då är det de stabilare och längre longboard du skall sikta på. Vill du istället tricka med din longboard är de längre brädorna som gäller för där kan du gå runt och ändra "stance" betydligt enklare. Avslutningsvis så finns riktiga "downhill" brädor som är riktigt styva så man låter trucken göra jobbet för att kontrollera svängen och farten med "slides" där man bromsar med alla fyra hjulen genom att ställa brädan på tvärs i färdriktningen och härigenom kontrollera farten på vägen ner för  en backe.

1. Plattformen man står på kallas ”deck” och dom billigaste är tunga utan flex för de är tillverkade i Kinesisk Björk eller Kinesisk lönn. Dessa brädor är inte jämförbara med de som tillverkas i Kanadensisk lönn. 

2. Axlarna som hjulen sitter på kallas för ”trucks” och förutom att hålla hjulen på plats så är det truckarna som ger den så värdefulla jämna fina svängen. Dyrare truckar är tillverkade i bättre aluminium legeringar och har axlar tillverkade i extra styv härdad stål. Geometrin är noggrant uträknad för maximal jämn och snabb sväng. Gummi bustningarna som sitter över och under ”hangern” och fixerad med en genomgående bult som kallas ”kingpin” är de som som får hangern att snabbt återgå till ursprungsläget efter en sväng och dessa bustningar finns i tre olika hårdheter anpassade för åkare med olika kroppsvikt och åkstilar. Som standard levereras medium hårdhet, men dessa är lätta att byta för att annapssas till just dina förutsättningar.

3. Hjulen är gjutna i urethane och plast. Dyrare hjul har större inblandning av urethane som ger mer grepp och längre livslängd samt flatspotfria hjul. Bättre hjul har även en hårdare kärna för att hålla kullagren fria från sidobelastningar. Två grundtyper vass LIP (greppig slalom typ) och rund LIP ( downhill och slides ).

4. Kullager finns från billiga 99kr för ett set om 8 stycken ( det finns ännu billigare men livslängd och rull blir därefter, vi säljer inga sådana ),till sanslöst dyra Bones Swish Keramiska för 1999kr som används av proffesionella åkare ofta i tävlingssammanhang.

Top12 säljer inga "billiga nybörjar brädor" men det betyder inte att du inte kan köpa en billig longboard från Top12, för vi bygger själva ihop med de delar som vi har testat fram, byggda efter våra specifikationer så du får högst värde och bästa åkegenskaper för dina pengar. Här följer ytterligare några enkla goda råd att tänka på vid köp.

Om du skall köpa en komplett longboard är det bra att fundera lite på vilken typ av åkning som du kommer att använda din longboard till.

1. Som transport på cykelbanor och mindre vägar och till och med lite downhill och större backar. Då är det bra om du väljer en stabilare och lite styvare bräda för den är lättare att pusha fart med och håller sin form även när du pushar upp farten. Det finns sandwish konstruktioner med tjockare och fler lager av lönn och tynnare brädor med lönn och glasfiber respektive kolfiber för att bygga upp styvheten. Dessa styvare brädor passar alla storlekar och kroppsvikter och här låter man trucken och bushings ge den rätta svängen. Hjulen skall gärna vara lite större typ 70 - 85 mm, då större hjul ger högre toppfart och behöver pushas mindre för att bibehålla farten, bra om du tänker åka längre sträckor. Rund LIP på hjul underlättar om du vill bromsa med hjulen (slides). Vanlig storlek är 32 - 55 tum lång deck.

Storleken på decket har störst betydelse när du skall bära brädan eller om du vill dansa runt på brädan (boardwalking).

2. Som carving / slalombräda för att pumpa fart med en flexigare bräda och mjukare bushings kan du med fördel välja en mjuk bräda som svarar snabbt när du trycker till i svängen för att bibehålla farten och gör snäva svängar, samt mjukare bushings ca. 80a i hårdehet men det hör även ihop med din kroppsvikt så en lättare åkare har mjukare bushings och en tyngre åkare har styvare bushings. Här kan det vara bättre med mindre hjul ca 60 - 65 mm och gärna med vass LIP (kanten som ger grepp). Decket kan vara allt från 22 tum till 38 tum lång.

På de andra länkarna får du mer utförlig information om de olika delarna av en longboard.