Skateboard deck


almost skateboard

Vad behöver du veta om skateboard köp ?

Allt du behöver veta om skateboard brädan / deck och lite till kan du läsa om på dessa sidor.

Billiga skateboards finns det en uppsjö av, de billiga som vi säljer går naturligtvis inte att jämföra med skateboards som leksakshandeln eller sportaffären säljer. Deras må se ut som en skateboard, men brädan är ofta stum ( ingen pop ) och väger mer för de är inte tillverkade i Kanada-lönn utan Kinesisk björk eller Kinesisk lönn, och har den ingen pop så blir det inga trick ! Truckarna svänger inte som de skall för de har fel vinklar och material, de går mest rakt fram osv. 

Top12 säljer bara riktiga skateboard prylar som garanterat fungerar och kommer att utveckla din åkning. Alla skateboards Top12 säljer är tillverkade av Kanadensisk lönn och vanligast är uppbyggd i 7 lager. Så kallade NoBrands / Blanks eller miniloggo brädor tillverkas ofta på samma fabrik som tillverkar de dyrare pro modellerna. Vill du inte betala en massa extra till ett visst varumärke eller en viss åkare så är det dessa brädor som du skall välja.

Skateboard bräda / deck bredd / längd / form / material.

Några tips som underlättar ditt val följer nedan.

Bredd och form på en skateboard är i mångt en smaksak, men vissa saker kan du tänka på ;

1. Små fötter typ 30 - 39 i skostorlek bör välja en smalare bräda typ 6,0 tum - 7,5 i bredd.

2. Normalbredd för street är annars 7,5 - 7,8 tum. För ramp och pool åkning eller mer crusing så väljer alla en bredare bräda även om man har mindre fötter 7,75 - 9,5 till skostorlek 38 - 48.

3. Har du 45 eller större i skor skall du inte välja smalare än 7,8 annars blir det onödigt jobbigt att landa rätt på brädan. 8.25 - 9 i bredd används mest av ramp- och poolåkare.( Det som kallas " Old School ". )

 Skateboardbrädans längd och bredd hör ihop, så en smal skateboard är alltid lite kortare än en bred. Nosen på en skateboard är alltid lite större och högre än tailen, även om skillnaden kan vara marginell. Mycket eller lite konkaviteter är en smaksak och vanesak. Har man börjat åka skateboard på en form så brukar man tycka att just den är bäst och därför gör man klokt i att fortsätta åka på just den formen, så känner man igen sig direkt när man bytt till en ny fräsch bräda med bästa popen.

En ny skateboard-deck har bästa popen. En skateboard som är hårt körd och hårt sliten i nos och tail har inte kvar samma pop som när den var ny. Limningarna har släppt och träet har tagit åt sig fukt, den blir som en död fisk, omöjlig att gör trick på.

Du kan spara en hel del pengar på att inte välja en " pro model " visst är de snyggare med all cool grafik, visst är det ännu coolare att ha samma bräda som ett proffs men de tillverkas ofta på samma fabrik och i samma material som så kallade " blanks " eller " minilogo ", alltså brädor utan grafik och utan Royalty till proåkare.

Det finns även varianter där man ersätter något eller några lager av trä mot glasfiber eller kolfiber, detta gör man för att spara på vikt och ge mer pop och livslängd, t.ex. men till en betydligt högre pris.

Våra egna "nobrand" skateboards är kall-limmade.

Det går mycket fortare att varm-limma men vid tester i vatten släpper limningen i en varm-limmad efter 3 timmar och en kall-limmad efter 3 dagar !

Underhåll skötsel av skateboard.

En komplett skateboard dock kräver väldigt lite underhåll, men ändå är det bra att känna till att vatten inte är bra för trä. När brädan är ny från fabriken levereras den lackerad som delvis skyddar mot fukt. Men däcket får smällar när man kör emot kanter och om man bromsar med talen så nöts lacken bort och träet exponeras för fukt. Träet är torkad så den riktigt suger åt sig fukt och då börjar brädan att delaminera, poppen försvinner och brädan blir stum och svårtriclkad.

Så börjar det regna när du är ute ta in brädan i rumstemperatur och låt den torka ut ordentligt. Ta gärna av hjulen så inte kullager och axlar rostar ihop. Det kan till och med vara lägre på att ge kullagren en droppe olja. En välskött skateboard kan vara i tiotals år och ger flera generationer åkglädje.Skateboard griptejp

På en skateboard deck monterar man en gripptejp ( en typ av sandpapper med häftämne på baksidan) för att du skall få max kontroll / kontakt på brädan. Här finns det olika kvaliteter. Kornigheten skall vara ganska grov och häftämnet skall vara starkt och segt.

Är kornigheten borta så är det dags att ta av det gamla gripetejpen och montera en ny. Oftast går det enkelt om man petar upp en flik och sen drar långsamt mod sig. Men ibland får man ta fram hårfönen och värma upp den gamla tejpen. Glöm inte att ta på handskar för den blir varm.

Det finns genomskinlig och mönstrad griptejp men vanligast är SVART.