Snowboard Bräda Guide

Snowboard köpinformation / guide / fakta.

Vilken snowboard är bästa köp och hur skall skall jag välja snowboard bräda ? Det är faktiskt inte så komplicerat här följer några bra enkla tips.

Är det verkligen så stor skillnad på snowboards som priset kan ge sken av ? De kan ju se ganska lika ut. Men visst är det skillnad både i material val och produktionsteknik.

Nästan alla snowboards är idag uppdelad i två olika typer av modeller, nämligen ;

Allmountain: En all-mountain snowboard kan åkas i alla terränger. Dessa brädorna ger dig friheten och är otroligt roliga att åka på överallt. För nybörjare och uppåt så är detta perfekt då de ger dig så mycket möjlighet/frihet och är en snowboard man kan förbättra sig mycket på.

Freestyle: Om du föredrar en härlig dag i parken så kan en freestyle bräda vara helt rätt för dig. Med en twin tip form eller en directional twin form kommer det underlätta din åkning samt landningar i båda riktningarna i parken. Perfekt om du för dig som vill göra mest av rails, halfpipe osv.

Jib: Älskar du att att köra på handrails och boxar? En jib bräda kan då vara alternativet för dig, liknar Freestyle snowboards mycket men är oftast lite kortare för snabbare rotation. Många av dessa brädorna har även en förstärkt bas och förstärkta kanter för att klara den tuffa åkningen de utsätts för.

Freeride: En Freeride bräda är drömmen för den som älskar att sväva ovanpå nysnö eller hänga i off-pisten. Dessa brädorna är oftast directional med en bredare nose än tail för att lättare hålla nosen ovanför pudersnön.

Splitboard: En Splitboard är en snowboard som kan delas på längden längst mitten. När brädan är delad så kan man använda den som ett par skidor som låter dig ta dig fram över hela berget. När man kommit upp till dit man vill så kan man återigen spänna ihop din splitboard så den fungerar som en snowboard igen. 

1. Allmountain / Freeride den vanligaste som passar all åkning eller så kallat allround. Dessa snowboards är byggd "Directionel" så den är mjukare fram och styvare bak. Men formen är Twintip, alltså med brett i bägge ändar så det går bra att åka Fakie (åka "baklänges") även om den inte blir lika optimal som en symetrisk Pipe/Freestylebräda.

2. Freestyle / Park / Pipe som då är symentrisk twin både i utseende och i konstruktion, samma hårdhet och form i fram som i bak på snowboarden, även kalla true twin och är generellt mjukare än allmountain / freeride brädor. 

Men det finns hybrider som t.ex. splitboards som är specialbyggen för att dela på och montera stighudar så man kan ta sig till den orörda snön.

Vill du veta mer än vad du kan få reda på här online så är du välkommen in till Top12 endast 15 minuter norr om Malmö längst motorvägen, här kan du få känna och klämma på all utrustning och diskutera detaljer och få ännu mer fakta.

Att välja rätt Snowboard och snowboardpaket för olika åkare.

Nybörjare: För att enkelt komma igång så brukar vi rekommendera att man väljer lite kortare/mjukare brädor då de är mer förlåtande och lättare att hantera i början. En all-mountain bräda är vad vi rekommenderar som kommer hjälpa dig komma igång. Vanlig längd på en snowboard mellan bröstet och hakan. Trick och jibb brädor är kortare mer mot bröstet. Allround är snowboards i längder mellan bröstet och hakan. Puderbrädor är ofta ytterligare lite längre mer i näsans höjd, men dagens moderna lössnöbrädor kan vara kortare och i gengäld vara bredare framförallt i "nose" så de snabbt flyter upp i lössnöåkning.

Avancerad: För att uppnå att bli en avancerad snowboardåkare så behöver du känna dig bekväm var som på berget. Vare sig du vill ta några rundor inne i parken eller du vill äventyra lite off-pist, när väl detta känns bekvämt så klarar du de flesta snowboards. 

Expert: Någon som blivit expert inom snowboard har spenderat en lång tid på berget. När du väl nått denna nivån så vet du vad du är ute efter i din åkning och antagligen har flera brädor hemma för att kunna variera din åkning efter resmål och snöförhållanden. 

Snowboard brädans former:

Twin Tip: En twin tip snowboard har en symmetrisk form, så nosen och tailen har samma dimensioner och flex så din bräda kommer kännas likadan vilket håll du kör på. Denna formen hittar man i freestyle och Jib brädor oftast då de är mest anpassade till park, rails eller om man bara vill leka runt på berget.

Directional Twin: Formen på en directional twin är symmetrisk men andra delar i brädans design är inte. Det kan t.ex. vara att bindningens hålfästen är placerade längre bak på brädan så kallad setback position. Eller kan det vara hur brädan flexar, mjukare fram och styvare bak. Denna formen fungerar för park åkningen men du har möjligheten för en all-mountain känsla när du åker.

Directional: Som nämndes lite ovanför så är den här formen på din snowboard anpassad för att åka framåt. Bindningens position är flyttad lite bakåt för att få en längre nos. Detta underlättar när man ska åka i pudersnö samt att man får mer kraft när man karvar i pisten. Denna formen brukar finnas vanligtvis i all-mountain och freeride snowboards.

Tapered: En Tapered bräda blir smalare mot tailen. Denna formen passar perfekt för freeride snowboards då den stora nos formen hjälper brädans kraft att bära upp sig själv ovanpå pudersnön.

Asymmetric: Denna brädan är ej symmetrisk utan häl sidan är kortare än tå sidan för att göra det snabbare och enklare för dig att karva. Man kan finna asymmetric snowboards inom freeride, all-mountain, jib and freestyle.

Snowboard profil:

Camber: Denna profilen har en lätt upphöjning som möts i mitten av brädan, vilket gör att när du väl ställer dig på brädan så får du ett jämnt tryck över hela brädan. Denna profilen är utmärkt för bra grepp och kraft.


Rocker: Har en mjuk kurvad profil från nose till tail. Den största kontaktytan är mellan bindningarna, både nosen och tailen är upphöjda. Detta ger en rocker snowboard en huggfri känsla, nästan som att brädan svävar lite och enkel att svänga med.


Powder Rocker: Skapad för att hantera djupare snö. Denna profilen har en mer synlig rocker form mot nosen för att hjälpa dig flyta ovanpå pudersnön. Oftast kombinerad med en directional eller tapered form.


Zero / Flat : Denna typen av bräda ligger platt mot snön. En zero profil på brädan en blandning av rocker och camber. Zero har mer kant grepp än en rocker men kommer upplevas mindre aggressive än en camber snowboard.


Hybrid Rocker/Flying V : En hybrid rocker har en rocker form mellan bindningarna, men med camber mot nos och tail. Rocker formen hjälper brädan svänga lätt och flyta ovanpå pudersnön, medans cambern garanterar greppet.


Hybrid Camber: En hybrid camber har camber hela vägen till dina bindningar men rocker eller platt sektion mot ändarna. Denna formen brukar vara vanligast med freestyle och jib snowboards.


TBT: Triple Base technology är en snowboard som är utformad som en Camber men nosen och tailen är utformade som en sked där kanterna höjs upp lite vilket gör en huggfri. Detta underlättar även för åkning i puder samt möjligheterna i parken. Vi är otroligt nöjda med denna konstruktion då den har Camber och POP men ändå huggfri ! Marknadens mest prisvärda avancerade konstruktion.


Längd och bredd - Hur lång snowboard skall jag ha? 

Brädans längd är ingen exakt vetenskap utan kan väljas ut på flera olika sätt efter dina egna önskemål för olika användning . t.ex. :

1. Hänger du mer i snowboardparken väljer man en bräda som når mellan bröstet och hakan.

2. Åker du fort, mycket carving och friåkning samt lössnö, är det mest allround med en längd runt hakan upp till näsan. 


Vanliga längder på snowboard för killar är ca 160 cm och för tjejer 150 cm. Några centimeter hit eller dit gör inte så stor skillnad. Det är ju så att det som räknas är den effektiva åkytan helt enkelt den ytan som är i kontakt med snön. Det som är i luften påverkar inte normal åkning. Så skillnaden på en 155 cm och 160 cm bräda är visserligen 5 cm i total längd men i verkligheten bara hälften nämnligen 2,5 cm på åkytan. Så om det står 158 cm eller 160 cm på brädan är skillnaden så liten att en åkare inte kan känna den skillnaden. Det är först om det skiljer 5 cm och mer i total längd som skillnaden blir märkbar. 

Bredden på din snowboard

Bredden på din snowboard bestäms av vilken storlek du har på dina boots. Bootsen ska sticka ut  lite utanför brädan på både hälkant och tåkant. Men sticker de ut för mycket och att du inte kan centrera in dina boots med hjälp av discen som sitter i bindningen finns det stor risk att fötterna tar i snön när du svänger (toe eller heeldrag). Har du större storlek än 45 i EU så skall du välja en wide ( en bräda med ett midjemått över 25cm). Wide är för dig med lite större fötter som vill undvika så kallat heel- eller toedrag som det heter när fötterna skrapar i backen. 

Sidecut

En väldigt vanlig ord inom snowboard är sidecut radius. För att förklara det enkelt så avgör sidecut hur din snowboard svänger i snön, så sidecut radius är själv stålkanten som går i snön. En längre sidecut radius är bättre om man vill åka snabbt och ta ut långa kavring partier. Medans en kortare radius är enklare att hantera och svänger snabbare.

Stålkanterna:

För att kunna svänga med din snowboard behöver du stålkanter. För att få extra grepp så använder vissa snowboards sig av taggade mönster eller extra kontaktyta vid de yttre kanterna. Vissa snowboards har även förstärkta stålkanter som är antingen tjockare eller mer härdat stål.

Ska du köpa en bräda för pist, park, puder eller en allround ?

Dom flesta åkare kör lite blandat. Mycket i pist, lite offpist och kanske även provar en del i park och pipe. Här är den allrounda "All Mountain" twin shapen bäst. 

Freeride

Är brädor som är byggda för att åkas fort och därför väljer man ofta en som är lite längre någonstans mellan hakan och näsan är ett bra mått. Brädtypen är directional så den är lite styvare i bak.

All Mountain

All mountain är ALLROUND.

Dom flesta åkare kör som sat lite blandat. Mest i pist, lite offpist och kanske även prova en del i park och pipe. Här är den allround twin shape bäst. 

Freestyle

Det som kallas park och pipe. Relativt mjuka brädor i flex. Väljs oftast lite kortare i längd så den når kring bröstet för att de skall vara lätta att hantera och följsamma.

Snowboard konstruktion

Snowboard konstruktionen är oftast Sandwich (lager på lager) med träkärna och lager av glasfiber, sidoväggar i ABS , belag i P-tex och ovansidan med läckra motiv, heldragen stålkant runt brädan både skyddar och ger greppet när backen är isig. Men även brädans flex ( styvheten när du trycker på ovansidan och hur fort den återtar sin ursprungliga form ), samt Torosion styvhet alltså hur vridstyv brädan är, är helt avgörande för brädans åkegenskaper. Man vill oftast ha en bräda som är mjuk i flex och styv i Torosion.

Många undrar vad det är som skiljer mellan en billig snowboard och en dyr, de kan ju på ytan se ganska lika ut. Brädor i samma längd har ju nästan exakt samma mått. Skillnaden ser man inte direkt utanpå, det kan till och med vara så att man tycker att vissa billigare brädor är snyggare i design än de dyra, men skillnaden finns där. Dyrare snowboards har t.ex. bättre belag, glider bättre och tar lättare åt sig valla, bättre stålkanter som är hårdare så slipningen sitter kvar längre, bättre materialval överhuvudtaget. Sen är det en hel rad inbyggda detaljer dämpande material och styvare material såsom kolfibrer istället för vanligt glasfiber. Fler och finare komponenter tar mer tid och är svårare att montera, allt detta sammantaget ger naturligtvis en bättre och lättare produkt med optimala åkegenskaper.

Man får helt enkelt det man betalar för, köper du en snowboard för 3.000 och jämför med en annan bräda för 3.000 kr så är de väldigt lika. Lika så med en bräda som kostar 1.500 kr, den kan aldrig vara lika bra som en för 3.000 kr och en snowboard för 3.000 kr blir inte lika bra som en bräda för 6.000 kr, så är det bara. Detta gäller alla märken oavsett om det står Burton, Bataleon, T9 eller något annat på brädan. Så med tanke på att en bräda är en investering som håller både 5 och 10 år så kan det vara lönt att satsa lite extra.

När du köper en ny bräda så är den vallad från fabrik. Denna vallning varar ca. en vecka beroende på underlaget. Sen kan du lämna in till oss så hjälper vi dig snabbt och proffsigt att underhålla åkytan.

Vi vallar och polerar belaget på skidor, snowskates och snowboards, så åkningen garanterat blir optimal. Har ditt belag blivit torrt / luddigt ? då behöver du valla ! Fixa detta innan du skall åka, så blir det roligare och lättare.

Här gäller det att mätta belaget så att porerna täpps igen och sedan sickla bort allt överflöd och avsluta med att polera upp ytan, så du får bästa glid och framförallt att skidan / snowboarden blir lättsvängd.

Tips, när säsongen är över är det bra att valla in belaget och stålkanten så den inte torkar ut och rostar. Allt detta fixar vi på Top12.

Snowboard shape 

Klassik snowboard form är med spann ( camber ), lägger man ner brädan på marken så är den högre i mitten. Denna form är fortfarande mest allround och framför allt den konstruktion som ger bäst bett på hårt underlag i kombination med snabb åkning. Camber brädan svarar helt enkelt bäst. Därför använder dom flesta proåkare fortfarande Camber eller varitanter av Camber. Men den är oftast styvare och svarare att åka på för den som inte är så van åkare.

Bataleon med sin TBT ( Tripple Base) var först ut med en helt nytänk för att åkningen skall bli så "smooth" möjligt. Belaget är plant i mitten som en vanlig snowboard men den är vinklad uppåt på sidorna så stålkanten ligger några millimeter högre och där igenom bli "cathfree" ! och ändå har brädan "camber" (spann). Så spänsten finns där samtidigt som brädan inte hugger !

Produktutveckligen inom snowboards har givit nya shapes som Rocker konstruktioner, för att Rocker shape har gjort snowboardåkningen mycket lättare att lära sig och utvecklas på. Lägger man ner en Rocker bräda så är oftast lägsta punkten i mitten, alltså motsatt till en Camber bräda. Detta ger en "catchfree" bräda, den ger inga ofrivilliga hugg t.ex. när du åker på en transportsträcka och den är lättare att köra tricks och köra fakie  ( baklänges ), samt flyter enklare upp i lössnö.  Dessa brädor saknar Camber.

Sen finns det ännu mer avancerade snowboard konstruktioner som är ett mellanting mellan TBT och Rocker så som Burton Flying V med sin måsvingekonstruktion ( dubbel camber) som skall ge både en lättare stabilare åkning och ändå svara lika fint som en Camber eller Bataleon med sin tripplebase.

Vilken snowboard-konstruktion som passar dig bäst avgörs av hur mycket och var du kommer att åka, samt vad det får lov att kosta. Mer avancerade konstruktioner och material påverkar naturligtvis priset. Men generellt kan man säga att Rocker brädor är mer freestyle betonade och lättare att åka än klassiska Camber brädor.

Klicka här för ; GUIDE snowboard boots


Top12

Sveriges äldsta och mest fullsorterade Skateboard-, snowboard- och tricksparkcykelbutik, som har kärlek till alla Actionsporter. Adress: Kornettvägen 2, 237 41 Borgeby Sverige

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Swish

© 2025 Top12 Powered by Quickbutik