Hur skall jag välja skateboard truckar ?

Truckar av kända märken svänger bättre och här är det absolut lönt att investera lite extra. Märken som Independent, Thunder, Venture, har varit med länge. Nyare märken är Royal, Tensor, Element, Destructo som också blivit populära snabbt. Truckar varar länge och när brädan är slut flyttar du bara över truckar och hjul till en ny bräda.

Själva materialet och tillverkningen är oftast den samma gjuten aluminium i speciella legeringar. Men det finns ännu lättare material som Magnesium. Geometrin, alltså vinkarna på basplattan och hangern är så gott som identiska. Där det kan skilja mest är valet av bushings olika material ger olika rebounce. Kingpin är den axeln som man bultar ihop truckens delar med och på den sitter bussningarna, som tillsammans med rätt vinklar i trucken ger den fina svängen. Axeln som går igenom hangern och där hjulen med kullagren monteras är tillverkad i syrafast stål. Alla mått och montage är i tum mått då det är en Amerikansk produkt.

Klart att om man inte är stor och väger mycket så är det jobbigt att ha en fläskig truck, vikt har betydelse då allt skall upp i luften. Å andra sidan, om du är fullvuxen och grindar hårt måste du ha en truck som har mycket yta att grinda. 

Hur du väljer Truck storlekar.

Truckar finns i olika storlekar för att passa olika bredder på skateboards. Men dessvärre är inte inte hel enkelt då många olika märken på truckar använder sig av olika mätningssystem för deras truckar. Här nedan lägger vi en bild som visar lite bättre, skulle det vara så att ni känner er osäkra så är det bara att ringa eller skicka ett mail så hjälper vi er!

Dina truckar gör att du kan manövrera din bräda, allt från att ha en väldigt lättsvängd skateboard till en stabil skateboard. De består av två metalldelar som är sammansatta med en bult (Kingpin) med låsmutter och bussningar (bushings) mellan sig. Den nedre delen kallas för basplatta och denna del är vad man monterar fast i skateboard decket. Den andra delen kallas för hangern. Hangern är själva hjulaxeln och den del som kommer vrida sig när du lutar dig på brädan och på så vis få den att svänga.
Trots att formen och storlekarna på truckarna kan variera så följer de allra flesta märken och alternativ en slags standard när det kommer till placering av skruvhål, storlek på skruvar och muttrar. Det både underlättar och skapar möjligheter. Genom denna standard är det lättare att byta enskilda komponenter utan att man måste köpa en komplett skateboard varje gång man exempelvis bara vill ha nya truckar eller andra hjul.

Basplatta

Basplattan är den delen av trucken du skruvar fast på din skateboard. Basplattor kan variera sig lite från varandra, främst för de kan ge olika vinklar för hangern. Vilket i sin tur påverkar svängförmågan för din truck. 

Hanger

Basplattan har sen en övre del som kallas hanger. Hangerns pivot (Nedre del som går ner i basplattan) förs in i basplattans pivotkopp, det är detta som är den rörliga delen på en truck. I pivotkoppen sitter ett gummi för att göra rörligheten så exakt och följsam som möjligt, denna kan slitas ut med tiden men är lätt att byta när man känner att ens truck inte svänger som den brukade när den var ny.  Igenom hangern finns det en hjulaxel, som vanligtvis är gjord av stål. Här fäster man sina hjul, kullager, spacers och washers (finns mer info i våran köpguide under kullager) 
Bredden på truckars hanger varierar, men ska tillsammans med hjulaxeln vara lika bredd som din bräda. En bredare hanger kan ge mer stabilitet, särskilt i högre hastigheter, men har inte samma rörelse som en mindre hanger i lägre hastigheter. De flesta skateboardtrucks hangers är mellan 100-150mm breda, exklusive axeländarna.
Skateboard hanger

Bushings

För att truckarna ska kunna svänga så finns det något som kallas gummi/bussning (bushing) som man placerar under och över på hangern som sitter fast på kingpinen som är själva axeln som sticker upp från basplattan. Det finns otroligt många olika hårdheter på dessa bushings för att kunna ge åkaren oberoende av vikt en lagom sväng. Bushingsen ger din hanger och basplatta möjligheten att svänga, och även förhindrar basplattan och hangern att slå i varandra.

Skateboard-bushings.jpeg

Kingpin

Kingpinen är skruven som håller samman hangern och bushings tillsammans med basplattan, denna skruven är egentligen den viktigaste biten på dina truckar. Den är vanligtvis uppbyggd i stål för att tåla mycket. Bushingsen som sitter längst med kingpinen stöds upp av brickor som även kallas Washers. Allt detta hålls fast med en låsmutter. 

Genom att lossa eller skruva åt muttern kan du få mer eller mindre svängförmåga på din bräda. Detta kan vara extra viktigt när man börjar åka för att hitta det som känns bäst för en själv. 

Baseplate med kingpin samt pivot-cup.

En nedre washer samt en barrel bushing.

Truckbasplatta med hanger.

Övre konad bushing med washer ovanpå.

Låsmutter på.