Vad för underhåll kräver en skateboard utrustning ?

För att få ut mesta möjliga av sin skateboard behöver den lite omvårdnad då och då. En snabbkoll ger dig den information du behöver för att planera in en service.

Skateboard Brädan: 

Det viktigaste att tänka på kring sin sitt skateboard deck är att den är gjord av trä vilket gör att fukt och regn är dåligt för din bräda. Har du varit ute och det har börjat regna så är det bra att torka av brädan så fort man kommer in från regnet. Annars kan brädan suga åt sig av fukten och förlorar stora delar av sin pop, även om brädan torkar igen så kommer den aldrig kännas som när den var ny. En bra regel för att ta hand som sin bräda är att förvara den i rumstemperatur så mår den bäst. 

Griptejpen på brädan slits också ner med tid och användning, efter ett tag blir det behövligt att byta griptejp, för att få bort den gamla så brukar vi använda hos av en värmepistol eller hårfön och värma upp griptejp ytan längst med kanten, detta gör det enklare att dra av griptejpen i ett stycke utan att spendera för mycket tid på att få av griptejpen. 

Att sedan för att montera på en ny griptejp så sätter vi på ett nytt griptejp ark över brädan och trycker ner från mitten ut mot kanterna för att få bort luftbubblor och få griptejpen att fästa sig bra. Efter detta tar vi ett metallverktyg (skruvmejsel, fil eller liknande) och drar längst med kanterna för att få ut formen av brädan och få griptejpen att fästa mot kanterna. Sedan tar vi en kniv och skär längst med kanterna vi fått ut, att hålla kniven lodrät underlättar så man inte skär för långt in på griptejpen. Nedanför är även en video på hur vi går till väga.

1. Känn på truckarna och kolla montage är truckarna lösa och skruvarna rör sig då är det hög tid att ta fram T-toolen. Spinn hjulen och lyssna, spinner hjulen bra och kullagren glider relativt tyst då är allt ok, om inte så kan det vara hög tid att byta kullagren eller hjulen. Bustningarna som sitter runt "kingpin" är de som bestämmer svängen och de är tillverkade i ett urethan blandning. Med tiden tappar dom sin "rebounce" och blir stela, svängen blir dålig eller ingen alls. Då är det dax med ett set nya. 

Hoppar hjulen kan det beror på att det blivit "flatspots" på åkytan och då är dom kass och skall bytas. Väsnas kullagren och hjulet hackar sig fram då är det dags att byta till nya eller ta isär dom gamla och rengöra samt smörja in igen.

2. Är ytan på griptejpen slät och kornigheten borta så är det tid att ta av den gamla grippan och montera på en ny.

3. Är nose och tail på decket nerslitna så har poppet i brädan börjat försvinna och brädan blir stum och svår att göra en ollie på. Då är det dag att köpa ett deck.

Tänk på att när lacken börjar nötas bort så blir decket känsligare mot fukt. Så börjar det regna när du är ute och åker ta in brädan och låt den torka ordentligt så inte limmningarna börja släppa och du får en delaminering.